Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Tajskie krokiety

Składniki na 4 porcje:
  • 20 płatków mrożonego ciasta won ton
  • olej do smażenia
    nadzienie:
  • 3 dag makaronu vermicelli (lub ryżowy)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 3 cebulki dymki
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • świeża kolendra
  • 5 dag świeżego ogórka
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
Ciasto odstaw do rozmrożenia, a makaron namocz w gorącej wodzie. Gdy zmięknie, osącz go i pokrój na krótsze kawałki. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i posiekane cebulki, smaż około 2 minut. Następnie dodaj wieprzowinę i cienko pokrojone łodygi selera, smaż dalej. Pod koniec wsyp startą marchewkę, łyżeczkę cukru i drobno posiekany ogórek. Na koniec wlej sos chili, dodaj makaron i kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę duś. Nadzienie odstaw do wystudzenia.

Przygotuj rozmrożone płatki ciasta. Na każdym połóż półtorej łyżeczki nadzienia, posmaruj brzegi wodą, uformuj krokiety. Smaż je w gorącym oleju na złoty kolor (z obu stron). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych serwetkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...