Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Słonecznikowe precelki

Składniki na 6 porcji:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • rozdrobnione ziarna słonecznika
Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, śmietanę i sól, szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na półtorej godziny. Ze schłodzonego ciasta tocz cienkie wałeczki, zwijaj je w ósemki, smaruj rozbełtanym białkiem.

Uformowane precelki przełóż na natłuszczoną blachę, posyp obficie ziarenkami słonecznika i piecz w gorącym piekarniku (180°C) do zrumienienia (około 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...