Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Aromatyczne pomidory

Składniki:
  • 1 kg małych twardych pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/5 l białego lub czerwonego octu winnego
  • 8/10 l wody
  • 4 łyżki cukru
    po 1 łyżeczce ziaren: pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, goździków i gorczycy
  • kilka papryczek chili
  • kilka liści laurowych
  • 1 gałązka świeżego estragonu
Pomidory, chili, estragon i bazylię umyj, po czym dokładnie osusz. Pomidory przekrój na pół, włóż do słoików razem z bazylią, chili i listkami laurowymi.

Teraz zagotuj ocet z wodą, przyprawami i cukrem. Zalej pomidory w słoikach, tak aby były całkowicie przykryte marynatą, słoiki starannie zamknij. Pomidory nadają się do spożycia po 4-6 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...