Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie po królewsku

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 1 cytryna
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 5 dag rodzynek
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2ł szklanki przegotowanej wody
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • cukier, goździk
  • sól
Zagotuj wino z wodą, dodając sól, cukier, goździk, pieprz i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem kilka minut, po czym przecedź. Pokrojoną w paski cebulę umieść na sicie i przelej wrzątkiem. Natomiast cytrynę wyszoruj, sparz, pokrój w kostkę, usuwając pestki. Rodzynki umyj, zalej wrzątkiem i po chwili odsącz.

Umyte i osuszone filety śledziowe potnij na duże kawałki i poukładaj w słoiku warstwami, każdą przekładając cytryną, cebulą i rodzynkami. Teraz już zalej śledzie przygotowaną marynatą i pozostaw na 2-3 dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...