- 50 dag śledzi
- lub słoik filetów w zalewie korzennej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 pomidory (umyte i pokrojone w ósemki)
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w paski
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Gotowe filety w zalewie korzennej wystarczy teraz wyjąć na półmisek i pokroić w dzwonka.
Dzwonka śledzi przełóż cząstkami pomidorów i paskami papryki. Zalej olejem wymieszanym z musztardą i cukrem pudrem. Odstaw na 4-5 godziny, by się zmacerowały.
Śledzie będą doskonale smakowały podane z pieczywem i przybrane gałązkami koperku lub natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz