Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledź w zalewie musztardowej

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag śledzi
  • lub słoik filetów w zalewie korzennej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 pomidory (umyte i pokrojone w ósemki)
  • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w paski
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Śledzie namocz w zimnej wodzie, a po 12 godzinach wyjmij, obierz ze skóry i odfiletuj (czyli oddziel od kręgosłupa i wybierz wszystkie widoczne ości). Potem rybę pokrój w dzwonka, opłucz, osącz i ułóż na półmisku, oprósz zielem angielskim.

Gotowe filety w zalewie korzennej wystarczy teraz wyjąć na półmisek i pokroić w dzwonka.

Dzwonka śledzi przełóż cząstkami pomidorów i paskami papryki. Zalej olejem wymieszanym z musztardą i cukrem pudrem. Odstaw na 4-5 godziny, by się zmacerowały.

Śledzie będą doskonale smakowały podane z pieczywem i przybrane gałązkami koperku lub natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...