- Składniki na 8 porcji:
- 25 dag białej fasoli
- 50 dag wędzonego boczku
- 2-3 marchewki
- 2 winne jabłka
- 2 gruszki
- 20 dag młodego zielonego groszku (w strączkach)
- lub zielonej fasolki szparagowej
- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka octu winnego
- po 2-3 liście laurowe i goździki
- sól
- pieprz
W tym czasie obrane ziemniaki, gruszki i jabłka pokrój w grubą kostkę i razem z zielonym groszkiem dołóż do boczku. Gotuj dalej przez kolejne 20 minut, po czym wyjmij boczek, pokrój go w plastry, włóż ponownie do garnka, zagęść mąką rozrobioną 2-3 łyżkami zimnej wody, dopraw solą, sporą ilością pieprzu oraz octem i porządnie wymieszaj. Ślepa kura powinna być dość pikantna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz