Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Ślepa kura

anie z Westfalii
    Składniki na 8 porcji:
  • 25 dag białej fasoli
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 2-3 marchewki
  • 2 winne jabłka
  • 2 gruszki
  • 20 dag młodego zielonego groszku (w strączkach)
  • lub zielonej fasolki szparagowej
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu winnego
  • po 2-3 liście laurowe i goździki
  • sól
  • pieprz
Umytą fasolę namocz w przeddzień wieczorem na całą noc. Zagotuj półtora litra wody z cebulą, liściem laurowym i goździkami, włóż boczek na pół godziny gotowania, po czym dodaj osączoną fasolę, pokrojoną w kostkę marchewkę i całość pogotuj jeszcze przez około 20 minut.

W tym czasie obrane ziemniaki, gruszki i jabłka pokrój w grubą kostkę i razem z zielonym groszkiem dołóż do boczku. Gotuj dalej przez kolejne 20 minut, po czym wyjmij boczek, pokrój go w plastry, włóż ponownie do garnka, zagęść mąką rozrobioną 2-3 łyżkami zimnej wody, dopraw solą, sporą ilością pieprzu oraz octem i porządnie wymieszaj. Ślepa kura powinna być dość pikantna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...