Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie z czerwoną fasolą

Składniki na 8 porcji:
  • 75 dag filetów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka gałązek natki
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 liście laurowe
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka ziarenek kolendry i ziela angielskiego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
Zagotuj szklankę wody, wrzuć pokrojone cebule, sól, cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry oraz ziela, wszystko razem zagotuj. Wlej ocet, gotuj jeszcze 3 minuty. Ostudź, wymieszaj z winem i połową soku z cytryny.

Śledzie pokrój na kawałki (3 cm). Ułóż w słoju, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, zamknij i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce.

Fasolę przelej zimną wodą. Jajka pokrój, a natkę drobno posiekaj. Teraz przypraw śmietanę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Śledzie wraz z cebulką ułóż na półmisku, obłóż jajkiem, fasolą i natką, potem polej śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...