- 75 dag filetów śledziowych
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka cukru
- kilka gałązek natki
- 1/3 szklanki octu
- 3 liście laurowe
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziarenek pieprzu
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- kilka ziarenek kolendry i ziela angielskiego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jaja ugotowane na twardo
- pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
Śledzie pokrój na kawałki (3 cm). Ułóż w słoju, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, zamknij i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce.
Fasolę przelej zimną wodą. Jajka pokrój, a natkę drobno posiekaj. Teraz przypraw śmietanę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Śledzie wraz z cebulką ułóż na półmisku, obłóż jajkiem, fasolą i natką, potem polej śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz