Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie z fasolą

Składniki na 8 porcji:
  • 8 filetów śledziowych w oleju (najlepiej matiasy)
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 pęczek dymki
  • 4 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub zmiażdż w prasce i rozetrzyj go z octem winnym, szczyptą soli, pieprzu i cukru, jednocześnie wlewając oliwę, nie przestając mieszać.

Fasolę osącz z zalewy, zalej sosem i odstaw na pół godziny do lodówki.

Filety osącz z oleju i pokrój na nieduże kawałki. Dymkę oczyść i razem ze szczypiorem potnij w krążki. Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę.

Pokrojone śledzie wymieszaj w salaterce z fasolą, dymką oraz pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...