Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie w sosie greckim

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kg świeżych śledzi
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • sól
    sos:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Śledzie wypatrosz, opłucz, posól i odstaw na 20 minut. Jarzyny oczyść, umyj, pokrój i wraz z przyprawami usmaż na rozgrzanym na patelni oleju (5 minut). Przecier rozprowadź kilkoma łyżkami wody, dodaj do jarzyn, przypraw, wymieszaj i poduś przez 10 minut.

Oprószone mąką śledzie usmaż na oleju po 3 minuty z obu stron, następnie przełóż do sosu i poduś przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...