Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie marynowane

Składniki:
  • 1 kg śledzi solonych
  • lub 80 dag lekko solonych filetów
  • 20 dag cebuli
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 cytryna
  • 10 dag cukru
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
Śledzie oczyść (beczkowe należy moczyć przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie) i pokrój na małe kawałki. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a obraną cebulę w krążki. Śledzie układaj w słoju, przekładając poszczególne ich warstwy cebulą i plastrami cytryny.

Do 500 ml wody wlej ocet, dodaj cukier, liść laurowy i pieprz, całość zagotuj i ostudź. Jeżeli po sprawieniu śledzi pozostał mlecz, rozetrzyj go z niewielką ilością cukru i dodaj do przygotowanej zalewy. Na kilka dni przed podaniem zalane marynatą śledzie pozostaw w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...