Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Skrzydełka słodko-kwaśne

Składniki:
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
    glazura:
  • 6 łyżek ostrego keczupu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki wódki czystej
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki glazury starannie wymieszaj i na pewien czas odstaw. Skrzydełka umyj, osusz (odrzuć ostre końcówki), lekko posól i wstaw do lodówki. Po godzinie wyjmij i posmaruj olejem. Ułóż na ruszcie i piecz, aż się zrumienią.

Następnie posmaruj glazurą i piecz dalej. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracaj i smaruj. Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...