Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Chrupiące sznycelki z indyka

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag piersi indyka
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki mąki
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • biały pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Mięso pokrój na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Jaja wymieszaj z mąką, po czym dopraw solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozkrusz wałkiem.

Następnie nadziewaj na szpadkę kawałki mięsa, zanurzaj je w cieście i obtaczaj w płatkach. We frytownicy lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Mięso zanurzaj w tłuszczu, widelcem zsuwaj ze szpadki i smaż na rumiano (po 2 minuty z każdej strony).

Usmażone osącz na papierowym ręczniku i od razu podawaj. Sznycelki doskonale smakują z sosem słodko-kwaśnym i borówkowo-chrzanowym oraz ziemniakami piure.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...