Składniki na 4 porcje: - 12-16 skrzydełek kurczaka
marynata: - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta chili
- pieprz
- przyprawa do mięs
Jogurt wymieszaj z olejem, octem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku skrzydełka zalej marynatą, po czym na pewien czas odstaw w chłodne miejsce. Po kilku godzinach wyjmij skrzydełka z marynaty, ułóż je na wysmarowanym olejem ruszcie. Następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po 10 minut zdejmij folię ze skrzydełek i piecz je jeszcze 10-15 minut.
Podawaj gorące z pieczywem i musztardą lub sosem przyrządzonym z żurawiny, jogurtu i chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz