- ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1 żółtko
- 20 dag masła
- masa:
- 50 dag sera trzykrotnie mielonego
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 5 dag masła
- 4 jaja
- 20 dag cukru pudru
- dowolny aromat
- po 5 dag: rodzynek i migdałów
- smażona skórka pomarańczowa
- do dekoracji:
- cukier puder
Przygotuj masę: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Masło utrzyj na puch i ucieraj dalej, stopniowo dodając po jednym żółtku i cukier puder. Z białek ubij sztywną pianę. Utartą jednolitą masę jajeczną starannie wymieszaj z serem, zmielonymi ziemniakami, aromatem, ubitą pianą i dodanymi pod sam koniec bakaliami, a potem wyłóż na gorący podpieczony spód. Sernik piecz w umiarkowanie gorącym piekarniku około 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posyp niewielką ilością cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz