Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik z ziemniakami

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
    masa:
  • 50 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • 5 dag masła
  • 4 jaja
  • 20 dag cukru pudru
  • dowolny aromat
    po 5 dag: rodzynek i migdałów
  • smażona skórka pomarańczowa
    do dekoracji:
  • cukier puder
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, przełóż je do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, wstaw do gorącego piekarnika i podpiecz.

Przygotuj masę: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Masło utrzyj na puch i ucieraj dalej, stopniowo dodając po jednym żółtku i cukier puder. Z białek ubij sztywną pianę. Utartą jednolitą masę jajeczną starannie wymieszaj z serem, zmielonymi ziemniakami, aromatem, ubitą pianą i dodanymi pod sam koniec bakaliami, a potem wyłóż na gorący podpieczony spód. Sernik piecz w umiarkowanie gorącym piekarniku około 50 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu posyp niewielką ilością cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...