Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik babci

Składniki:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 15 dag rodzynek
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą ugnieć z porcją kakao. Z białego i ciemnego ciasta ulep kule, owiń je w folię i włóż do lodówki.

Ser zmiel 2-3 razy (możesz też kupić ser trzykrotnie zmielony). Masło utrzyj na puch i połącz z serem. Dodaj żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i pianę ubitą z białek, którą delikatnie, lecz starannie wymieszaj z ciastem.

Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Teraz na grubej tarce zetrzyj schłodzone już w lodówce jasne ciasto i rozłóż równą warstwą na blasze. Na tym podkładzie rozsmaruj masę serową. Po wierzchu posyp startym na tarce ciemnym ciastem. Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Sukces zapewniony!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...