- ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 25 dag miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 6 białek
- 15 dag rodzynek
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
Ser zmiel 2-3 razy (możesz też kupić ser trzykrotnie zmielony). Masło utrzyj na puch i połącz z serem. Dodaj żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i pianę ubitą z białek, którą delikatnie, lecz starannie wymieszaj z ciastem.
Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Teraz na grubej tarce zetrzyj schłodzone już w lodówce jasne ciasto i rozłóż równą warstwą na blasze. Na tym podkładzie rozsmaruj masę serową. Po wierzchu posyp startym na tarce ciemnym ciastem. Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Sukces zapewniony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz