Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik na zimno

Składniki:
  • 60 dag twarogu
  • 3 żółtka
  • 150 ml śmietanki 30-proc.
  • 15 dag masła
  • 17 dag cukru
  • 1 szklanka galaretki o smaku pomarańczowym (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • blat biszkoptowy grubości 1 cm
Twaróg odciśnij, przetrzyj przez sito wymieszaj ze śmietanką. Żółtka utrzyj z cukrem i rozmiękczonym masłem, w trakcie ucierania dodając twaróg ze śmietanką, aż masa będzie gładka.

Blat biszkoptowy w dopasowanej wielkością tortownicy skrop likierem pomarańczowym, umieść na nim masę serową i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu wylej na masę serową rozpuszczoną galaretkę pomarańczową i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 3-4 godziny.

Do sernika możesz dodać bakalie, a na galaretkę cząstki mandarynki (przed ostatnim schłodzeniem w lodówce). Blat biszkoptowy możesz zastąpić dowolnym innym ciastem, na przykład kruchym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...