Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik waniliowy

Składniki na 12 porcji:
  • 15 dag mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag cukru
  • 50 dag twarogu
  • 7 dag masła
  • 150 ml oleju
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
Z mąki, 7 dag cukru, proszku do pieczenia, jaja i masła wyrób ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Utrzyj twaróg z jajem, 17 dag cukru, olejem i sokiem z cytryny. Ucierając, dodaj 2 żółtka, wanilię, mleko i budyń w proszku.

Spód tortownicy wyłóż plackiem z 2/3 ciasta. Z reszty ciasta uformuj wałek szerokości 3 cm, wyłóż nim brzeg tortownicy. Środek wypełnij masą serową. Piecz 80 minut w temperaturze 175°C. Następnie ubij z resztą cukru białko, posmaruj nim sernik i piecz jeszcze 10 minut.

Sernik będzie bardzo puszysty, jeśli do gotowej już surowej masy serowej dolejesz kieliszek winiaku, koniaku albo rumu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...