- 50 dag białego sera (zmielonego)
- 100 ml śmietanki 30-proc.
- 22 dag cukru
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- odrobina masła
Teraz przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj ser, śmietanę, żółtka, skórkę cytrynową, cukier i mąkę aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubij z białek pianę, dodaj cukier waniliowy, po czym delikatnie dodaj do masy.
Całość przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmij, odczekaj 15 minut, odwróć na talerz deserowy i po 30 minut zdejmij formę.
Ciasto podawaj w temperaturze pokojowej albo po kilku godzinach z lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz