Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik wegetariański

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag białego sera trzykrotnie mielonego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 por średniej wielkości
  • 10 dag bułki tartej
  • 1 paczka krakersów
  • sól, biały pieprz
Warzywa dokładnie umyj i osusz. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekaj, por pokrój w krążki (powinno ich być 3 łyżki). Ser włóż do miski, dokładnie utrzyj z masłem i żółtkami, a następnie wymieszaj z przygotowanymi warzywami.

Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą serową, dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Teraz przełóż już do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą oraz wyłożonej krakersami. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i upiecz na jasnozłoty kolor (około 60 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...