- 50 dag maku
- 50 dag cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1 laska wanilii
- 3 serki homogenizowane
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag posiekanych migdałów
- 10 dag rodzynek
- 2 pełne łyżki żelatyny
- do dekoracji:
- 5 dag orzechów
- daktyle
- suszone morele
- winogrona
Z cukru, wody i połówki posiekanej laski wanilii ugotuj lukier. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący lukier przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Do gorącego lukru włóż mak, wymieszaj i zestaw z ognia, ostudź.
Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i pozostałą wanilią, a następnie - nie przerywając mieszania - po trochu wlewaj ostudzoną żelatynę. Część przygotowanej masy serowej (ok. 1/3) odłóż, a resztę (ok. 2/3) dodaj do zimnego maku wraz z posiekanymi migdałami oraz rodzynkami i dokładnie wymieszaj. Dużą tortownicę posmaruj lekko masłem, a boki posyp drobno posiekanymi orzechami. Przełóż do niej masę serowo-makową tak, aby w środku pozostało zagłębienie, które należy wypełnić odłożoną białą masą serową. Całość dowolnie udekoruj i wstaw do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz