Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik z makiem

Składniki:
  • 50 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 laska wanilii
  • 3 serki homogenizowane
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag posiekanych migdałów
  • 10 dag rodzynek
  • 2 pełne łyżki żelatyny
    do dekoracji:
  • 5 dag orzechów
  • daktyle
  • suszone morele
  • winogrona
Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu około 15 minut, odstaw z wodą, w której się gotował, na 2-3 godziny. Następnie wylej na sito, odsącz, trzykrotnie zmiel przez maszynkę. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu w możliwie najmniejszej ilości wrzątku.

Z cukru, wody i połówki posiekanej laski wanilii ugotuj lukier. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący lukier przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Do gorącego lukru włóż mak, wymieszaj i zestaw z ognia, ostudź.

Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i pozostałą wanilią, a następnie - nie przerywając mieszania - po trochu wlewaj ostudzoną żelatynę. Część przygotowanej masy serowej (ok. 1/3) odłóż, a resztę (ok. 2/3) dodaj do zimnego maku wraz z posiekanymi migdałami oraz rodzynkami i dokładnie wymieszaj. Dużą tortownicę posmaruj lekko masłem, a boki posyp drobno posiekanymi orzechami. Przełóż do niej masę serowo-makową tak, aby w środku pozostało zagłębienie, które należy wypełnić odłożoną białą masą serową. Całość dowolnie udekoruj i wstaw do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...