- ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 25 dag masła
- 10 dag cukru
- masa:
- 4 waniliowe serki homogenizowane (po 25 dag)
- 10 dag masła
- po 2 dag mąki ziemniaczanej i pszennej
- 3 żółtka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 6 białek
- 5 dag wiórków kokosowych
Przygotuj masę: masło utrzyj na puch, a następnie dodaj do niego żółtka utarte z cukrem. Serki połącz z masą jajeczną, wsyp obie mąki, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową. Na koniec wsyp rodzynki.
Dużą blachę wysmaruj tłuszczem i oprószyć mąką. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych otworach od razu na spód blachy. Na starte ciasto wylej masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta pozostawionego w lodówce. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika piecz 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz