Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik wiedeński na spodzie

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
    masa:
  • 60 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 30 dag cukru
  • 10 jaj
  • 10 dag masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 dag migdałów
  • cukier waniliowy
    do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i rozwałkuj na grubość 1 cm. Placek włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wstaw do piekarnika i podpiecz.

Przygotuj masę: Do zmielonego sera wsyp cukier i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszaj, a potem - cały czas mieszając - dodawaj stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, obrane i posiekane migdały. Następnie masę serową delikatnie połącz ze sztywną pianą ubitą z białek i przełóż na podpieczone gorące ciasto, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu sernik posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu i ozdobić płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...