Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik wiedeński

Składniki:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 40 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 8 jaj
  • aromat migdałowy
  • 10 dag rodzynek
    po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej i suszonych moreli
    do dekoracji:
  • cukier puder
Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, a masło roztop. Ser utrzyj i ucieraj dalej, stopniowo dodając kogel-mogel, stopione masło, mąkę ziemniaczaną i aromat migdałowy. Potem delikatnie wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z 7 białek. Na koniec wsyp bakalie.

Masę serową włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej obficie bułką tartą. Wierzch posmaruj rozkłóconym białkiem. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika, piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...