Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik wawelski

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajo i 1 białko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
  • 50 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 30 dag cukru
  • 4 jaja
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag rodzynek
  • cukier waniliowy
    do dekoracji:
  • konfitura z wiśni
Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj pokrojone masło i całe jajo utarte z cukrem. Ciasto bardzo starannie wyrób. Jego trzecią część odetnij, a pozostałe rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Przygotuj masę: Ser utrzyj z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Teraz z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, a pod koniec wsyp rodzynki - całość wymieszaj. Masę przełóż do wylepionej ciastem formy. Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczki i na wierzchu sernika ułóż kratkę, posmaruj ją rozbełtanym białkiem. Sernik wstaw do średnio gorącego piekarnika na 50 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu ozdób sernik osączoną konfiturą, w każdej kratce układając owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...