- ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 jajo i 1 białko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- masa:
- 50 dag sera trzykrotnie mielonego
- 30 dag cukru
- 4 jaja
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag rodzynek
- cukier waniliowy
- do dekoracji:
- konfitura z wiśni
Przygotuj masę: Ser utrzyj z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę. Teraz z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, a pod koniec wsyp rodzynki - całość wymieszaj. Masę przełóż do wylepionej ciastem formy. Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczki i na wierzchu sernika ułóż kratkę, posmaruj ją rozbełtanym białkiem. Sernik wstaw do średnio gorącego piekarnika na 50 minut.
Po wyjęciu i ostudzeniu ozdób sernik osączoną konfiturą, w każdej kratce układając owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz