- ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 10 dag gęstej śmietany
- masa:
- 75 dag sera trzykrotnie mielonego
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 25 dag cukru
- 1 aromat cytrynowy
- cukier waniliowy
Przygotuj masę: masło utrzyj na puch, po czym ucieraj dalej, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier i cukier waniliowy. Do utartej masy włóż zmielony ser i wlej aromat cytrynowy, starannie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją delikatnie z masą serową.
Dużą formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, a następnie wyjmij z lodówki jedną część ciasta i zetrzyj na tarce o grubych otworach na spód blachy. Na ciasto wyłóż masę serową, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Tak przygotowany sernik wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz