Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik z ajerkoniakiem

Składniki:
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 duże opakowania homogenizowanego serka waniliowego
  • 1 aromat migdałowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek ajerkoniaku
  • 1 paczka (15 dag) biszkoptów
    do nasączenia:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
    do dekoracji:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
Kawę i cukier rozpuść w szklance wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie zalej żelatynę 3 łyżkami gorącej wody i też odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj serek homogenizowany i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą serową, a następnie z przestudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Do przygotowanej formy włóż najpierw połowę biszkoptów nasączonych kawą, potem - około 3/4 kremu serowego. Na końcu - resztę namoczonych biszkoptów. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp utartą czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...