- 4 jaja
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 duże opakowania homogenizowanego serka waniliowego
- 1 aromat migdałowy
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek ajerkoniaku
- 1 paczka (15 dag) biszkoptów
- do nasączenia:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- do dekoracji:
- 10 dag gorzkiej czekolady
W tym czasie zalej żelatynę 3 łyżkami gorącej wody i też odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj serek homogenizowany i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą serową, a następnie z przestudzoną żelatyną i ajerkoniakiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do przygotowanej formy włóż najpierw połowę biszkoptów nasączonych kawą, potem - około 3/4 kremu serowego. Na końcu - resztę namoczonych biszkoptów. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp utartą czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz