Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik Janeczki

Składniki:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 2 jaja
  • 20 dag cukru
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
    po 5 dag: rodzynek, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej i suszonych moreli
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • galaretka o smaku pomarańczowym
    do dekoracji:
  • brzoskwinie z puszki
  • winogrona
  • mandarynki
Masło roztop na małym ogniu. Jaja utrzyj z cukrem na kogel-mogel, wymieszaj najpierw z mąką ziemniaczaną, a następnie - z serem. Przygotowaną masę przełóż do garnka z rozpuszczonym gorącym masłem i - ciągle mieszając - gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie.

Spód tortownicy wyłóż biszkoptami i wylej na nie ciepłą masę serową, po czym odstaw, by sernik wystygł.

Przygotuj galaretkę według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Na wierzchu zimnego już sernika ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką. Sernik wstaw go na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...