- 50 dag sera trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag masła
- 8 jaj
- cukier waniliowy
- 10 dag migdałów
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- 1 aromat pomarańczowy
- do dekoracji:
- pomarańcza lub mandarynki
- winogrona
Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją delikatnie z masą serową. Formę wysmaruj tłuszczem i obficie posyp bułką tartą, napełnij masą serową. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 50 minut.
Przygotuj lukier: ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.
Upieczony i ostudzony sernik polej lukrem i fantazyjnie udekoruj cząstkami pomarańczy lub mandarynek oraz winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz