Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik pomarańczowy

Składniki:
  • 50 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 8 jaj
  • cukier waniliowy
  • 10 dag migdałów
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • 1 aromat pomarańczowy
    do dekoracji:
  • pomarańcza lub mandarynki
  • winogrona
Masło i cukier puder utrzyj na puszystą jednolitą masę. Dodaj zmielony ser i dokładnie wymieszaj, po czym - wciąż mieszając - stopniowo dokładaj po jednym żółtku, cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy, mąkę oraz posiekane migdały.

Z białek ubij sztywną pianę i połącz ją delikatnie z masą serową. Formę wysmaruj tłuszczem i obficie posyp bułką tartą, napełnij masą serową. Sernik wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 50 minut.

Przygotuj lukier: ugotuj cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.

Upieczony i ostudzony sernik polej lukrem i fantazyjnie udekoruj cząstkami pomarańczy lub mandarynek oraz winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...