Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik doskonały

Składniki:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
    masa bezowa:
  • 3 białka
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 dag białych wiórków kokosowych
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • kolorowe wiórki kokosowe
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem do białości. Tak przygotowaną masę wymieszaj z serem, dodaj ubitą na sztywną pianę z białek, a następnie mąkę ziemniaczaną, posiekaną wanilię, proszek do pieczenia i bakalie.

Teraz wysmaruj tłuszczem dużą tortownicę, posyp ją bułką tartą i napełnij masą serową. Następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Przygotuj masę bezową: białka ubij z cukrem pudrem. Do sztywnej piany dodaj białe wiórki kokosowe i całość starannie wymieszaj. Na upieczony sernik wylej masę bezową i ponownie wstaw go do średnio gorącego piekarnika - na około 20 minut.

Ciasto wyjmij, ostudź polej polewą czekoladową (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Na koniec ozdób kolorowymi wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...