- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru
- 12 dag masła
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 10 dag rodzynek
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- masa bezowa:
- 3 białka
- 20 dag cukru pudru
- 5 dag białych wiórków kokosowych
- polewa:
- gotowa polewa czekoladowa
- do dekoracji:
- kolorowe wiórki kokosowe
Teraz wysmaruj tłuszczem dużą tortownicę, posyp ją bułką tartą i napełnij masą serową. Następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.
Przygotuj masę bezową: białka ubij z cukrem pudrem. Do sztywnej piany dodaj białe wiórki kokosowe i całość starannie wymieszaj. Na upieczony sernik wylej masę bezową i ponownie wstaw go do średnio gorącego piekarnika - na około 20 minut.
Ciasto wyjmij, ostudź polej polewą czekoladową (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Na koniec ozdób kolorowymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz