- biszkopt:
- po 20 dag: mąki i cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa:
- 1 homogenizowany serek waniliowy
- 3 żółtka
- 3 szklanki śmietany 18-proc.
- 3 łyżki kakao
- 3 galaretki o smaku cytrynowym
- do dekoracji:
- dowolne owoce z puszki lub cytrusy
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuść w półtorej szklanki gorącej wody. Żółtka rozbełtaj ze śmietaną i dodaj do chłodnej galaretki, wymieszaj ją i podziel na dwie części. Jedną zmiksuj z serkiem homogenizowanym, drugą z kakao.
Wystudzony biszkopt przetnij poziomo na pół, dolny blat ponakłuwaj nożem, zalej jasną masą i wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, połóż na nią drugi blat, znów delikatnie ponakłuwaj nożem, przykryj ciemną masą i ponownie wstaw do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Po tym czasie udekoruj ciasto kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz