Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Sernik dziobany

Składniki:
    biszkopt:
    po 20 dag: mąki i cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa:
  • 1 homogenizowany serek waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 szklanki śmietany 18-proc.
  • 3 łyżki kakao
  • 3 galaretki o smaku cytrynowym
    do dekoracji:
  • dowolne owoce z puszki lub cytrusy
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Białka ubij na sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawaj stopniowo (delikatnie mieszając) masę jajeczną i mąkę. Tak przygotowane ciasto przełóż do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, a następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu wystudź.

Galaretki rozpuść w półtorej szklanki gorącej wody. Żółtka rozbełtaj ze śmietaną i dodaj do chłodnej galaretki, wymieszaj ją i podziel na dwie części. Jedną zmiksuj z serkiem homogenizowanym, drugą z kakao.

Wystudzony biszkopt przetnij poziomo na pół, dolny blat ponakłuwaj nożem, zalej jasną masą i wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje, połóż na nią drugi blat, znów delikatnie ponakłuwaj nożem, przykryj ciemną masą i ponownie wstaw do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.

Po tym czasie udekoruj ciasto kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...