- 40 dag serdelków
- 1 łyżka oleju
- sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
- sól, biały pieprz
Podsmażoną cebulę i czosnek zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dopraw nasionami kopru, musztardą, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Serdelki podsmaż na rozgrzanym oleju i włóż do sosu. Zagotuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Podawaj z sosem i pieczywem lub ziemniakami.
Uwaga: sos cebulowy możesz zastąpić pomidorowym lub beszamelowym. W podobny sposób (zamiast serdelków) możesz też przyrządzić kiełbasę. Będzie smaczniejsza, jeśli przed podsmażeniem pokroisz ją w niezbyt cienkie plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz