Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Serdelki w cebulowym sosie

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag serdelków
  • 1 łyżka oleju
    sos:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz
Cebule obierz i umyj. Czosnek obierz i razem z cebulą pokrój w drobną kostkę, potem podsmaż chwilę na rozgrzanym oleju.

Podsmażoną cebulę i czosnek zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dopraw nasionami kopru, musztardą, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Serdelki podsmaż na rozgrzanym oleju i włóż do sosu. Zagotuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Podawaj z sosem i pieczywem lub ziemniakami.

Uwaga: sos cebulowy możesz zastąpić pomidorowym lub beszamelowym. W podobny sposób (zamiast serdelków) możesz też przyrządzić kiełbasę. Będzie smaczniejsza, jeśli przed podsmażeniem pokroisz ją w niezbyt cienkie plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...