- 80 dag serc wołowych
- 30 dag boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1-2 liście laurowe
- 1 marchewka
- 1 por (tylko biała część)
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2 twarde, mięsiste pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- mielona słodka papryka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier, sól, pieprz
- pieprz cayenne
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, a następnie obsmaż ze wszystkich stron naszpikowane serca. Przełóż całość do rondla, dodając sól, pieprz, pieprz cayenne i mieloną paprykę. Zalej to wszystko gorącym bulionem warzywnym i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.
Obraną w tym czasie marchewkę, por i łodygi selera pokrój w plasterki, dodaj do serc i uduś razem przez około 20 minut. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki pomidory, potnij je na ćwiartki, wrzuć do rondla i znowu poduś przez około 10 minut. Wlej teraz do rondla wymieszany z cukrem, solą i częścią śmietany koncentrat pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i - mieszając - gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej resztę śmietany, wymieszaj i podgrzej zawartość rondla. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz