Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Serca wołowe duszone

Składniki na 6 porcji:
  • 80 dag serc wołowych
  • 30 dag boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2 twarde, mięsiste pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mielona słodka papryka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier, sól, pieprz
  • pieprz cayenne
Zalej serca zimną wodą na 1-2 godzin. Po tym czasie osusz je, usuń błony, żyły i tłuszcz i naszpikuj cienkimi paskami boczku.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę, a następnie obsmaż ze wszystkich stron naszpikowane serca. Przełóż całość do rondla, dodając sól, pieprz, pieprz cayenne i mieloną paprykę. Zalej to wszystko gorącym bulionem warzywnym i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut.

Obraną w tym czasie marchewkę, por i łodygi selera pokrój w plasterki, dodaj do serc i uduś razem przez około 20 minut. Sparz wrzątkiem i obierz ze skórki pomidory, potnij je na ćwiartki, wrzuć do rondla i znowu poduś przez około 10 minut. Wlej teraz do rondla wymieszany z cukrem, solą i częścią śmietany koncentrat pomidorowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i - mieszając - gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej resztę śmietany, wymieszaj i podgrzej zawartość rondla. Podawaj z kluskami francuskimi lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...