Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Selery nadziewane

Składniki:
  • 50 dag selerów (4 łodygi)
  • 30 dag resztek pieczeni, wędlin, drobiu
  • 5 dag grzybów marynowanych (lub korniszonów)
  • 25 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • 10 dag jabłek
  • 1/8 litra majonezu
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • 8 listków zielonej sałaty
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny
Selery umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie obierz, przekrój na połówki, wydrąż w nich łyżeczką zagłębienia i skrop sokiem z cytryny.

Teraz na oleju usmaż pieczarki. Obierz jabłka i razem z wędliną, pieczarkami, marynowanymi grzybkami (lub korniszonami) i miąższem z selerów bardzo drobno posiekaj. Dodaj do smaku sól, pieprz, po czym dokładnie wymieszaj z majonezem dekoracyjnym.

Nadzieniem napełniaj połówki selerów i układaj je na listkach sałaty, z wierzchu posyp posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...