Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Nadziewane selery

Składniki:
  • 8 selerów naciowych
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki soku cytrynowego lub z limonki
  • 20 dag tłustego białego sera
  • 1 łyżka koniaku lub winiaku
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
Na początku przygotuj selery: rozdziel je u nasady korzenia i odetnij zielone liście. Łodygi umyj, osusz (jeśli trzeba, odetnij zepsute części), po czym pokrój na kawałki długości 10 cm.

Paprykę umyj, podziel na połówki, usuń z niej gniazdo nasienne. Sok z cytryny, biały ser i koniak rozetrzyj na jednolitą masę, potem dopraw masę do smaku solą i świeżym pieprzem.

Tak przygotowanym nadzieniem napełnij szprycę z nakładką wyciętą w gwiazdę. Krem wyciśnij do łodygi selerów. Nadziewane selery ułóż na talerzu, a przed podaniem wstaw do lodówki.

Najlepszym dodatkiem do nadziewanych selerów są cienkie tosty z ciemnego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...