Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab z rodzynkami

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag schabu bez kości
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • sól
  • pieprz (niekoniecznie)
Wymieszaj (najlepiej rozetrzyj) rodzynki z rozmarynem, zmiażdżonym czosnkiem, miodem i olejem. Posmaruj tą masą mięso i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Później włóż schab do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, posól i odkryty wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Gdy się zrumieni, wlej sok, dodaj pieprz i przykryj oraz zmniejsz temperaturę pieczenia do 160°C. Piecz około godziny, co pewien czas polewaj wytworzonym sosem. Kilkanaście minut przed wyjęciem możesz dołożyć obrane (lub nie) jabłka.

Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...