Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab po lwowsku

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka smalcu
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
Umyty i osuszony schab natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, skrop sokiem z cytryny - owinięty w folię - odstaw na 24 godziny do lodówki. Również śliwki należy przygotować w przeddzień: namocz je na noc w niewielkiej ilości przegotowanej wody i dopiero następnego dnia krótko obgotuj, wydryluj, pokrój w cienkie paseczki, połącz z posiekanymi orzechami, i wymieszaj z surowym żółtkiem, solą i pieprzem.

Schab ponacinaj do połowy jego przekroju w 4-5 miejscach. Nacięcia wypełnij farszem śliwkowo-orzechowym i umieść schab na wysmarowanej smalcem folii aluminiowej, dodatkowo obłóż go plasterkami smalcu, szczelnie zawiń i na blasze wstaw do nagrzanego piekarnika (pod blachą postaw pojemnik z wodą). Piecz około godziny, lekko skrapiając wywarem ze śliwek.

Taki schab z równym powodzeniem można podawać na gorąco, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...