Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab marynowany

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki lub półtorej łyżki świeżego cząbru
  • po 1/4 łyżeczki suszonej mięty i szałwii
  • sól
  • pieprz
Umyty i osuszony schab natrzyj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, miętą, szałwią oraz czosnkiem roztartym z solą, włóż do salaterki, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zrumień mięso na gorącym maśle roślinnym, przełóż do rondla, skrop winem i duś na niewielkim ogniu lub piecz w piekarniku, często skrapiając winem. Pod konie pieczenia lub duszenia posyp cząbrem.

Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody i dowolną surówką lub na zimno z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...