Składniki:- 1 kg schabu środkowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła roślinnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki lub półtorej łyżki świeżego cząbru
- po 1/4 łyżeczki suszonej mięty i szałwii
- sól
- pieprz
Umyty i osuszony schab natrzyj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, miętą, szałwią oraz czosnkiem roztartym z solą, włóż do salaterki, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zrumień mięso na gorącym maśle roślinnym, przełóż do rondla, skrop winem i duś na niewielkim ogniu lub piecz w piekarniku, często skrapiając winem. Pod konie pieczenia lub duszenia posyp cząbrem.
Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody i dowolną surówką lub na zimno z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz