- 1 1/2 kg schabu środkowego bez kości
- 2/3 szklanki białego wytrawnego wina typu riesling
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sparzonych, obranych migdałów
- 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
- 1/2 łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka estragonu
- jarzynka do mięs
- pieprz
W brytfannie stop 1 łyżkę margaryny, włóż do niej mięso, polej pozostałą stopioną margaryną i piecz 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podczas pieczenia polewaj mięso najpierw wodą, a potem powstałym podczas pieczenia sosem.
Płatki migdałowe wrzuć do torebki foliowej, pokrusz wałkiem, a następnie połącz z miodem oraz łyżką wina. Otrzymaną pastą pokryj mięso (wcześniej zdejmij z niego nić). Do brytfanny wlej resztę wina, włóż migdały i piecz jeszcze 15-20 minut.
Upieczone mięso wyjmij z brytfanny, ostudź, pokrój w plastry, ułóż na półmisku i dowolnie udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz