Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab pieczony

Składniki na 12 porcji:
  • 1 1/2 kg schabu środkowego bez kości
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina typu riesling
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sparzonych, obranych migdałów
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 1/2 łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • jarzynka do mięs
  • pieprz
Mięso umyj, oczyść z tłuszczu i obwiąż białą bawełnianą nicią. Goździki i ziele angielskie zmieszaj z estragonem, pieprzem i jarzynką do mięs. Mięso natrzyj przygotowaną mieszanką przypraw, po czym głęboko ponakłuwaj. Teraz polej sokiem z cytryny, a gdy mięso wchłonie sok - 2 łyżkami wina - całość odstaw na 2 godziny.

W brytfannie stop 1 łyżkę margaryny, włóż do niej mięso, polej pozostałą stopioną margaryną i piecz 70 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podczas pieczenia polewaj mięso najpierw wodą, a potem powstałym podczas pieczenia sosem.

Płatki migdałowe wrzuć do torebki foliowej, pokrusz wałkiem, a następnie połącz z miodem oraz łyżką wina. Otrzymaną pastą pokryj mięso (wcześniej zdejmij z niego nić). Do brytfanny wlej resztę wina, włóż migdały i piecz jeszcze 15-20 minut.

Upieczone mięso wyjmij z brytfanny, ostudź, pokrój w plastry, ułóż na półmisku i dowolnie udekoruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...