Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab w ziemniakach

Składniki na 4 porcje:
  • 800 g schabu karkowego
  • majeranek
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g ziemniaków
  • pieprz
  • sól
  • 2 cebule
  • 2 pory
Schab umyj, osusz, natrzyj solą i majerankiem, po czym odstaw na godzinę. W brytfannie rozgrzej olej, włóż schab, zrumień go i podlej wodą. Teraz wstaw mięso do piekarnika i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu podlewając wodą.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i przelej wrzątkiem. Mięso wyjmij z piekarnika, obłóż ziemniakami i oprósz solą i pieprzem. Całość ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut. Cebule i pory oczyść, opłucz, pokrój w talarki i dodaj do mięsa pod koniec pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...