- 1 kg schabu środkowego
- 25 dag mielonej cielęciny
- 1 jajo
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
- starta skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 30 dag włoskiej kapusty
- 1-1 1/2 szklanki rosołu z kury
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki śmietany
Następnie umyj kapustę. Liście porozdzielaj, wrzuć na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, po czym osącz i zetnij grubsze włókna. Schab posmaruj masą z cielęciny, zawiń w liście kapusty i starannie obwiąż nicią.
Brytfannę wysmaruj olejem, włóż schab, podlej rosołem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C - co pewien czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia. Gotową pieczeń wyjmij, trzymaj w cieple.
Sos z pieczenia przelej do rondelka, dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i przelej do sosjerki.
Pieczeń smakuje wyśmienicie z sosem i ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz