Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab pieczony w liściach włoskiej kapusty

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg schabu środkowego
  • 25 dag mielonej cielęciny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 30 dag włoskiej kapusty
  • 1-1 1/2 szklanki rosołu z kury
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki śmietany
Schab oczyść z błon, opłucz i osusz. Do mielonej cielęciny wbij jajko, dodaj zieleninę, skórkę cytrynową, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dokładnie wyrób.

Następnie umyj kapustę. Liście porozdzielaj, wrzuć na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, po czym osącz i zetnij grubsze włókna. Schab posmaruj masą z cielęciny, zawiń w liście kapusty i starannie obwiąż nicią.

Brytfannę wysmaruj olejem, włóż schab, podlej rosołem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C - co pewien czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia. Gotową pieczeń wyjmij, trzymaj w cieple.

Sos z pieczenia przelej do rondelka, dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i przelej do sosjerki.

Pieczeń smakuje wyśmienicie z sosem i ziemniakami zapiekanymi z czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...