Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab w cieście

Składniki na 10 porcji:
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g twarożku
  • sól
  • szczypta imbiru
  • 3 pęczki szczypiorku
  • 1 cebula
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki stołowe musztardy francuskiej
  • 2 kg schabu bez kości
  • tłuszcz
  • bułka tarta do wysypania formy
  • mleko do smarowania
Mąkę, proszek do pieczenia, masło, pół łyżeczki soli, imbir i połowę szczypiorku zagnieć na gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.

Teraz obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę, a następnie dokładnie wymieszaj z pozostałym szczypiorkiem, serkiem śmietankowym i musztardą na pastę.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Natłuść formę do pieczenia i posyp ją tartą bułką. Formę wyłóż ciastem na grubość palca. Potem posmaruj górną część schabu połową pasty, połóż na cieście. Resztę pasty rozprowadź wokoło. Mięso zawiń w ciasto i połóż łączeniem do dołu.

Ciasto posmaruj mlekiem. Piecz je w piekarniku 45 minut, potem zdejmij papier do pieczenia, zredukuj temperaturę do 160°C i piecz dalej 20 minut.

Nas koniec wyjmij z piekarnika i delikatnie posmaruj zimną wodą (dzięki temu ciasto będzie lśniące).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...