- 60 dag schabu bez kości
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 1 pomarańcza
- mielony imbir
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- 3 łyżki oleju
- sos:
- sok i skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-5 kropli sosu tabasco
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Umyte i osuszone mięso pokrój na 4 plastry, każdy lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Czosnek bardzo drobno posiekaj, a dymkę pokrój. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Po 5 minutach dodaj czosnek, imbir i dymkę. Delikatnie mieszając, smaż dalsze 5 minut. Sos wlej do mięsa i, mieszając, podgrzewaj 2-3 minut, aż zgęstnieje.
Kotlety wyłóż na ogrzany półmisek, polej sosem, obłóż fantazyjnie plasterkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz