Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Słodko-kwaśne kotlety schabowe

Składniki:
  • 60 dag schabu bez kości
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 pomarańcza
  • mielony imbir
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oleju
    sos:
  • sok i skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-5 kropli sosu tabasco
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Rozprowadź mąkę kukurydzianą zimną wodą (3 łyżki), dodaj wszystkie składniki sosu, bardzo dokładnie wymieszaj, przykryj i zostaw na pół godziny.

Umyte i osuszone mięso pokrój na 4 plastry, każdy lekko zbij tłuczkiem i natrzyj solą. Czosnek bardzo drobno posiekaj, a dymkę pokrój. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Po 5 minutach dodaj czosnek, imbir i dymkę. Delikatnie mieszając, smaż dalsze 5 minut. Sos wlej do mięsa i, mieszając, podgrzewaj 2-3 minut, aż zgęstnieje.

Kotlety wyłóż na ogrzany półmisek, polej sosem, obłóż fantazyjnie plasterkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...