Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab imbirowo-miodowy

Składniki na 16 porcji:
  • 2 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól
Mięso umyj, osuszy i ułóż błoną z tłuszczykiem do góry. Ostrym nożem oddziel błonę od mięsa w kilku miejscach tak, by na wierzchu pieczeni powstały kieszonki. Kieszonki te nadziej startym imbirem. Na teflonowej patelni podsmaż schab. W małej miseczce wymieszaj oliwę ze sproszkowanym imbirem i solą.

Mięso przełóż do brytfanny kieszonkami do góry, posmaruj doprawioną oliwą i wstaw na około 2 godzin do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posmaruj miodem.

Wyjmij i po 20 minutach pokrój na plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...