- 50 dag schabu środkowego bez kości
- 1 papryka
- 1 cebula
- 5 dag nie solonych orzeszków ziemnych
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżki wytrawnego sherry lub czystej wódki
- 2 łyżeczki startego imbiru
Na patelni o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż, aż olej nabierze aromatu i wyjmij. Na bardzo gorącym oleju szybko obsmaż osobno paprykę, cebulę i marchewkę i odkładaj je na talerz. Wlej pozostały olej, usmaż mięso, dodaj orzeszki, usmażone warzywa, imbir, olej sezamowy i wszystko to wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 2 łyżkami zimnej wody, dodaj alkohol, pozostały sos sojowy i zaprawę tę wlej do potrawy.
Podgrzewaj energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz