Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab z orzeszkami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag schabu środkowego bez kości
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 dag nie solonych orzeszków ziemnych
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki wytrawnego sherry lub czystej wódki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
Schab opłucz, pokrój w cienkie słupki, skrop 2 łyżkami sosu sojowego i odstaw. Warzywa oczyść, opłucz i pokrój: paprykę w kwadraty, cebulę w piórka, marchewkę w zapałki.

Na patelni o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć czosnek, chwilę podsmaż, aż olej nabierze aromatu i wyjmij. Na bardzo gorącym oleju szybko obsmaż osobno paprykę, cebulę i marchewkę i odkładaj je na talerz. Wlej pozostały olej, usmaż mięso, dodaj orzeszki, usmażone warzywa, imbir, olej sezamowy i wszystko to wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 2 łyżkami zimnej wody, dodaj alkohol, pozostały sos sojowy i zaprawę tę wlej do potrawy.

Podgrzewaj energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...