Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Schab z pomidorami i cebulą

Składniki na 12 porcji:
  • 1 1/2 kg schabu środkowego bez kości
  • 80 dag cebuli
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (po 40 dag każda)
  • 2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pieprz
  • sól
Oczyszczony czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem, roztartym rozmarynem i estragonem, a następnie odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, umyj ją i pokrój w plasterki.

Mięso ułóż w garnku o grubym dnie, dodaj całe pomidory wraz z zalewą i cebulę, i zalej szklanką wina.

Duś pod szczelnym przykryciem około 2 godzin, polewaj pozostałym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...