Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka zielona z porami

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże pory
  • 3 jaja
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
Jaja włóż do zimnej, osolonej wody i ugotuj je w ciągu około siedmiu minut od chwili zagotowania wody. Następnie ostudź je, obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Kajzerkę pokrój na kromki, pookrawaj skórki, a miąższ pokrój w kostkę i wrzuć na roztopione na patelni masło, smażąc je przez 3-4 minuty.

Oczyszczone pory dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na grubsze krążki. Następnie wrzuć je do osolonej wrzącej wody i pogotuj przez 2-3 minuty i osącz na sicie.

Umyty szczypiorek osusz i posiekaj. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i octem winnym oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Pory, jajka, grzanki i szczypiorek włóż do salaterki, polej sosem majonezowym i delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...