Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka ze szparagami

Składniki:
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 12 główek szparagów
  • garść świeżych liści mniszka (mleczu)
  • 1 łyżka ziarenek sezamu
    sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Na gorącej patelni upraż ziarenka sezamowe. Umyte i osuszone liście mniszka ułóż dekoracyjnie na dużym talerzu razem ze szparagami i ćwiartkami jaj.

Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj oliwę ze śmietaną, octem winnym, solą, pieprzem i cukrem, połącz z drobno posiekaną pietruszką. Polej sosem jaja i posyp je sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...