Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka ze szczypiorkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 jabłko (15 dag)
  • 1 ogórek (15 dag)
  • 3 młode marchewki (18 dag)
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 4 liście sałaty
  • 3 pomidory (25 dag)
    sos:
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki śmietany 12-proc.
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
Szczypiorek przebierz, opłucz, dokładnie osącz i posiekaj. Jabłko umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Ogórek obierz, umyj i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również jajka. Marchewki oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce warzywnej z dużymi otworami. Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Na koniec przygotuj sałatę - liście umyj, osusz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Składniki sałatki połącz, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos: jogurt połącz ze śmietaną i musztardą, solą oraz pieprzem. Teraz polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ósemki i udekoruj nimi sałatkę.

Sałatkę podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...