Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka wielowarzywna

Składniki:
    po 50 dag: kalafiorów, marchwi, cebuli, papryki, ogórków kiszonych i pomidorów
    zalewa (na 1 litr wody):
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • nasiona kopru
  • ząbki czosnku (wedle upodobań)
  • 1 łyżeczka oleju
Kalafiory rozdrobnij na różyczki i obgotuj. Obgotuj też oczyszczone i pokrojone w krążki marchew, cebulę i paprykę. Umyj ogórki i pomidory, i też pokrój je w talarki.

Wymieszaj dokładnie składniki zalewy. Każdy słój napełnij zalewą do 1/3 wysokości. Następnie warstwami - nie dociskając ich - ułóż poszczególne warzywa (powinny być całkiem pokryte zalewą).

Na wierzch każdego słoika wlej łyżeczkę oleju i zakręcone słoiki poddaj pasteryzacji - półlitrowe przez 20-25 minut, a większe - kilka minut dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...