Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka ze śliwkami

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag boczniaków
  • 2 łodygi selera naciowego (15 dag)
  • 10 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
    do dekoracji:
  • marynowane gruszki
    sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
Na początku oczyść i opłucz grzyby. Gotuj je 20 minut w posolonym wrzątku. Następnie osącz, ostudź i pokrój w paski.

Seler dokładnie umyj, obierz z włókiem i pokrój w cienkie plasterki. Teraz umyj śliwki, oczyść je z pestek i pokrój w paski. Składniki sałatki, oprócz szczypiorku, połącz i starannie wymieszaj.

Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.

Na koniec sałatkę polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz udekoruj marynowanymi gruszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...