- 50 dag boczniaków
- 2 łodygi selera naciowego (15 dag)
- 10 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone)
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki szczypiorku
- sól
- do dekoracji:
- marynowane gruszki
- sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Seler dokładnie umyj, obierz z włókiem i pokrój w cienkie plasterki. Teraz umyj śliwki, oczyść je z pestek i pokrój w paski. Składniki sałatki, oprócz szczypiorku, połącz i starannie wymieszaj.
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem.
Na koniec sałatkę polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz udekoruj marynowanymi gruszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz